Blog

Σας προσκαλούμε στην ατομική έκθεση ζωγραφικής της Καλαματιανής Αρχιτέκτονα ζωγράφου Αφροδίτης Κυριαζή που θα λάβει χώρα στη Κορώνη 14 με 20 Ιουλίου στο Μανιατάκειον ίδρυμα στη Κορώνη Μεσσηνίας. Ώρες λειτουργίας έκθεσης 20:30-23:00.

Χορεύοντας με τα χρώματα

Ο καλλιτέχνης είναι σαν ένα τεράστιο περιβάλλον γεμάτο μαγεία και ομορφιά. Μέσα από τη γνώση και τις μεθόδους του κοιτάζει πώς να τα χρησιμοποιήσει συνδυαστικά, να αφουγκραστεί όλη αυτή την μαγεία και να μοιραστεί την εμπειρία του υπό τη μορφή τέχνης.

Η τέχνη είναι σαν ένα μαγικό εργαλείο που βοηθά τον άνθρωπο να υποτάξει τη φύση, να αναπτύξει κοινωνικές σχέσεις. Κάθε νέο φαινόμενο (κομμάτι τέχνης) είναι αποτέλεσμα πολλών περίπλοκων σχέσεων, όπως η μαγεία της φύσης συνδυάζει μυθικά το νερό, τα δέντρα, τον ήλιο και το φεγγάρι, κλπ όλα αυτά τα σύμβολα που διαμόρφωσαν τις ρίζες της ιστορίας αποτελούν βασικά συστατικά των  καλλιτεχνών, που με καμβά τη γνώση το διαμορφώνουν σε έργο τέχνης. Η σχέση του καλλιτέχνη με την πραγματικότητα είναι τηλεπαθητική. Τα καθημερινά θέματα ανοίγουν τους πόρους απελευθερώνοντας τα ταλέντα και τις ικανότητες του ίδιου του καλλιτέχνη.

Το ζωγραφικό έργο της Ελληνίδας καλλιτέχνη Αφροδίτης Κυριαζή μέσω των φυσικών σχημάτων και των φαινομένων που αντικατοπτρίζει το περιβάλλον όπου ζει, μας παρέχει μια μοναδική θεραπεία. Τα  μοναδικά μοτίβα της προβάλλονται μέσα από τις ιδέες της για τη δημιουργία μιας οπτικής αισθητικής.. Σχήματα που άλλοτε κινούνται στο φαντασιακό και άλλοτε στον πραγματικό κόσμο. Η Αφροδίτη ζωγραφίζει την πεταλούδα σε μεγαλύτερες διαστάσεις από το συνηθισμένο μέγεθος της. Με αυτόν τον τρόπο δίδεται δύναμη στην πεταλούδα να σταθεί ενάντια σε οτιδήποτε γύρω της. Να επιβιώσει περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε και να διαδώσει την ομορφιά της, να διαμορφωθεί και να συνδυαστεί με πολλά περιβαλλοντικά μοτίβα. Αυτός ο χειρισμός, η απόδοση και διαμόρφωση εξαρτάται από το ρομαντικό δεσμό με αυτό το πλάσμα που έρχεται σε πρώτη θέση ανάμεσα στη σύνδεση των σχημάτων στη ζωγραφική και την ίδια την πεταλούδα. Η πεταλούδα είναι το σύμβολο της Αφροδίτης (η θεά της ομορφιάς) ως ένα ταξίδι προς αποφυγήν της θεϊκής ομορφιάς της. Μια διαδικασία μεταμόρφωσης όπως στις εικόνες που μας δημιουργεί το όνειρο του Zhuang Zhou, ‘’Zhuang Zhou Dreams of Being a Butterfly" ο οποίος έζησε τον τρίτο αιώνα π.Χ., ένα πρώιμο παράδειγμα εμφάνισης της πεταλούδας ως σύμβολο στην ανθρώπινη σκέψη. Το γνωστό κείμενο των Zhuangziπαρουσιάζει έναν άντρα τον Zhuang Zhou που αναρωτιέται μόλις ξυπνήσει από το όνειρο για το αν είναι άντρας που ονειρεύτηκε ότι ήταν πεταλούδα ή αν είναι στην πραγματικότητα πεταλούδα και ονειρεύτηκε ότι ήταν άντρας. Έτσι υπάρχουν ενδείξεις για υπαρξιακά οράματα που δείχνουν ότι τελικά ίσως αυτό που φαίνεται να είναι τελικά κάτι άλλο.

Η Αφροδίτη βρίσκει στα χρώματα το μέσο να εκφράσει καλύτερα αυτόν τον κόσμο. Τα χρώματα της κινούνται ως μουσική αρμονία οδηγούμενα στην παραγωγή ενός σχήματος. Το σχήμα αυτό πέρα από το προφανές αντιμετωπίζεται ως έκφραση μιας ορμονικής μουσικής με καθαρεύουσες αναμίξεις της λυρικής χροιάς του χρώματος μιας φυσικής έκφρασης που προϋπάρχει σε όλες τις μορφές και τα σώματα. Με τη σειρά του, σηματοδοτεί ένα βασικό ζήτημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και συγκεκριμένα τον όρο Ονειρική τηλεπάθεια. Η μορφή που αντικατοπτρίζεται στη ζωγραφική είναι υπό τη μορφή ονειρικού καταιονισμού δομημένη από ένα λεξιλόγιο της φαντασίας. Δομείται μέσα από την αφήγηση του χρώματος και την αναλογική γραμμική. Το οπτικό κείμενο της Αφροδίτης είναι ένα, είτε βρίσκεται στη φύση είτε ανάμεσα σε φαντασιακές κινήσεις, ως επιλογές ενός οράματος του καλλιτέχνη ή ενός οπτικού δέκτη. Σε αυτό το παιχνίδι το όνειρο είναι ένα μέρος που εμπνέει τη ζωγραφική παίζοντας έναν ευχάριστο ρόλο.

Τα έργα της υπόσχονται να είναι μέσα στη λίστα των μελλοντικών καλλιτεχνικών επιτευγμάτων. Κινείται στο πεδίο του αφαιρετικού εξπρεσιονισμού με μια χροιά παιδικής φαντασίας. Η παλέτα της κινείται σε όλο το χρωματικό φάσμα, με το βιολετί να υπερτερεί σε πολλά έργα της ωσάν επέκταση του φωτός. Κάποιες φορές, σε άλλα έργα της δείχνει μια νοσταλγική πλευρά μέσο ενός παλιού οχήματος. Γεμάτο από μνήμες, σαν ένα μέσο εκχώρησης όπου χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης για να μας θυμίζει το ταξίδι της ζωής, πηγαίνοντας από το ένα μέρος στο άλλο, με σκοπό την αναζήτηση σε κόσμους με διαφορετικές αισθητικές πραγματικότητες. Οι χρωματικές εκρήξεις που εκδηλώνονται πάνω στη επιφάνεια του καμβά προσδίδουν στον θεατή ένα οπτικό κέντρο με ποιότητες και υφές που μεταλλάσσονται καθώς ξεπροβάλλουν από το εσώτερο προς το εξώτερο σαν μια γιορτή που δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Maher setar

καθηγητής πανεπιστημίου καλών τεχνών στο Κουρδιστάν

Έχει περάσει σχεδόν 8ετία από Την Εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO & Την Ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα. 
Στο πλαίσιο των 3ήμερων εκδηλώσεων της Μεσογειακής διατροφής που θα λάβουν χώρα στη Κορώνη 30 Ιουνίου και 1 -2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αρχιτέκτονα ζωγράφου Αφροδίτης Κυριαζή. Σας περιμένουμε στις 29-30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου στον εκθεσιακό χώρο του Μανιατάκιου ιδρύματος στη Κορώνη. Ώρες λειτουργίας έκθεσης 20:00-23:00.
Η «πολύχρωμη» Κορώνη είναι μια στεριανή πολιτεία με νησιώτικο χρώμα. Απέχει 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Καλαμάτα και έχει περίπου 2.000 κατοίκους. Είναι φημισμένη για το Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη, χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα.

Πως θα φτάσετε 
Αεροπορικώς ή οδικώς στην Καλαμάτα. Η Μεθώνη βρίσκεται 61 χλμ. και η Κορώνη 52 χλμ. ΝΔ της Καλαμάτας, αντίστοιχα. Αν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας.

Η Λέσχη Athens Vespa Club στα πλαίσια των εκδηλώσεων της διήμερης διοργάνωσης ''VESPAΘΗΝΑΙΑ'' 2016, οργανώνει διήμερη ΕΚΘΕΣΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ VESPA, στις 9-10 Απρίλιου 2016 σε μεγάλη εκθεσιακή κλειστή αίθουσα, στον πολιτισμικό πολυχώρο ''ΑΘΗΝΑΪΣ'' (www.athinais.com.gr Καστοριάς 36, Βοτανικός, Αθήνα.)

Στις 29 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή, σας προσκαλούμε στα εγκαίνια  και την έναρξη της εβδομάδας τέχνης που διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά ο όμιλος κυριών Βυτίνας στη..Βυτίνα ορεινής Αρκαδίας!

Contact Me

Pick of the moment...

anastasia 70x50.jpg

Latest Blog

Paint your dreams right now!

08 July 2015
Paint your dreams right now!

Creativity is one a way path! Only if we change ourselves from the inside do we have a chance to change the world